Opis produktu
Szczegóły
Olej z Czarnuszki
Producent: Gospodarstwo Zielarskie Marian Torba
Składniki: olej z czarnuszki 100%
Pojemność: 100ml
Zapraszamy do zakupów u sprawdzonego dostawcy. Wybierając Nas wybierają Państwo pierwszorzędną jakoś towaru, miłą obsługę i szybki czas realizacji zamówienia.
Olej ten jest wytwarzany z czarnuszki siewnej, a stosuje się go od stuleci. Często mówi się, że jeśli coś jest do wszystkiego to jest do...niczego, ale w tym przypadku ta teoria nie działa. Stosowanie go wspomaga leczenie chorób skóry, począwszy od trądziku, czy łupieżu, a na zapaleniu atopowym skóry i liszaju kończąc. Zapewnia włosom i skórze nawilżenie i tym samym opóźnia jej procesy starzenia się. Podwyższa odporność organizmu, a jeśli już dopadnie nas przeziębienie, pomoże nam się z nim uporać. Olej z czarnuszki łagodzi też objawy astmy i reakcje alergiczne. Zawartość kwasów omega-3 i omega-6 zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ponieważ kwasy te regulują stężenie cholesterolu i obniżają poziom trójglicerydów we krwi. Kolejną właściwością jest ochrona wątroby, oraz odtruwanie jej miąższu.
Olej z czarnuszki sprawdza się także przy odchudzaniu, ponieważ delikatnie obniża apetyt i zmniejsza wchłanianie glukozy w jelicie cienkim, a dodatkowo zwiększa ciepłotę ciała, co skutkuje przyśpieszeniem metabolizmu. Nigellon zawarty w oleju z czarnuszki działa przeciwskurczowo, więc zaleca się spożywać ją podczas bolesnych menstruacji. Dodatkowo zawarty w nim związek zwany malantyną sprawia, że olej ten staje się naturalnym środkiem przeciwbólowym.
Od pewnego czasu trwają także badania, odnośnie pozytywnego wpływu oleju z czarnuszki na leczenie nowotworu i wyniki wydają się obiecujące, więc pozostaje nam mieć nadzieję na przypisanie olejowi z czarnuszki kolejnej właściwości.
Stosowanie
Jeśli chodzi o dawkowanie to osobom dorosłym zaleca się przyjmowanie jednej łyżeczki 2 razy dziennie przed posiłkiem, natomiast dzieciom ¼ łyżeczki 2 razy dziennie. W kuchni olej z czarnuszki można dodawać do sałatek, surówek i ogólnie do dań niewymagających obróbki termicznej, ponieważ niweluje ona jego właściwości. Warto zaopatrzyć się oczywiście w tłoczony na zimno, nieoczyszczony, ponieważ tylko taki posiada wszystkie wymienione wyżej zalety.