Witamy na stronie Sekret Smakosza
(pusty) - 0,00 zł

Nie masz produktów w koszyku.

section

Miód Wielokwiatowy Zoom

Miód Wielokwiatowy

Miód Wielokwiatowy


Jego smak różni się zależnie od pory zbioru. Miód z roślin wiosennych cechuje się delikatnym, łagodnym smakiem, natomiast z roślin letnich charakteryzuje się mocniejszym smakiem i ciemniejszą barwą. Jego główną zaletą jest fakt, że działa bakteriobójczo. Doskonale sprawdza się także jako antybiotyk, regeneruje i wzmacnia organizm. Chroni nas przed infekcjami, oraz łagodzi objawy kataru siennego i alergii. Wpływa pozytywnie na układ krążenia, oraz pracę serca, dostarczając mu niezbędnych składników energetycznych, takich jak fruktoza i glukoza.


Waga: 400g

Dostępność: W magazynie

22,50 zł
Opis produktu

    Szczegóły

    Miód Wielokwiatowy

    Jego smak różni się zależnie od pory zbioru. Miód z roślin wiosennych cechuje się delikatnym, łagodnym smakiem, natomiast z roślin letnich charakteryzuje się mocniejszym smakiem i ciemniejszą barwą. Jego główną zaletą jest fakt, że działa bakteriobójczo. Doskonale sprawdza się także jako antybiotyk, regeneruje i wzmacnia organizm. Chroni nas przed infekcjami, oraz łagodzi objawy kataru siennego i alergii. Wpływa pozytywnie na układ krążenia, oraz pracę serca, dostarczając mu niezbędnych składników energetycznych, takich jak fruktoza i glukoza.

    Przechowywanie: Odpowiednie przechowywanie miodu jest niesamowicie ważne, ponieważ od tego zależy zachowanie jego właściwości. Miód jest produktem naturalnym i mimo, iż oczywiście prawdą jest, że posiada nieograniczony termin ważności, należy przestrzegać paru wskazówek, aby pod wpływem złego przechowywania nie tracił swoich cennych właściwości.

    Miód powinno przechowywać się w temperaturze nieprzekraczającej 20 stopni Celsjusza(idealna temperatura to 8-10 stopni), szczelnie zamknięty, w suchym miejscu. Jeśli temperatura przekroczy ten dopuszczalny próg, będziemy mogli zaobserwować niepożądane procesy które zaczną zachodzić w naszym miodzie. Jego barwa zacznie przybierać ciemniejszy odcień, a miód powoli zacznie zatracać swoje właściwości. Między 17, a 18 stopniem Celsjusza miód zacznie przybierać formę krupca (skrystalizowana, stała forma miodu), natomiast przy około 25-35 stopniach wzrośnie aktywność enzymów, wstrzyma się krystalizacja, a w razie zbytniego rozrzedzenia (patoka- stan płynny miodu) może dojść do fermentacji. Jeśli natomiast temperatura będzie wynosić poniżej 0, proces krystalizacji ulegnie zatrzymaniu.

    Przepis na "Boski nektar": Najlepszą kurację zafundujemy sobie, jeśli do ½ szklanki ciepłej wody dodamy łyżeczkę miodu, a powstały roztwór zostawimy na noc. Temperatura oddziałuje na naszą mieszankę i wydziela się „woda utleniona” która jest panaceum na grzyby, pierwotniaki i bakterie. Powstawanie tego związku zwiększa się o 200 razy, w zestawieniu z miodem stałym. Tak powstałą mieszankę najlepiej wypijać co dzień rano przed posiłkiem.

    Zastosowanie w kuchni: Miód, oprócz swoich cennych właściwości zdrowotnych, może pochwalić się także niezastąpionym smakiem, dlatego w kuchni jest bardzo uniwersalnym dodatkiem. Dla przykładu, z powodzeniem można dodać go do:

    -Wszelkiego rodzaju napojów, od kawy i herbaty, po nalewki i likery;
    -Pieczywa;
    -Deserów;
    -Sosów i marynat;
    -Sałatek
    -Mięsa;
    -Wypieków;
    -Sera białego;

CMS tab
Ustawienia ciasteczek