Witamy na stronie Sekret Smakosza
(pusty) - 0,00 zł

Nie masz produktów w koszyku.

section

Miód Gryczany Zoom

Miód Gryczany

Miód Gryczany


Cechuje go lekko ostry, piekący smak. Z powodzeniem można używać go przy chorobach układu krążenia, miażdżycy, oraz chorobach wątroby. Zawiera dużą ilość magnezu, która wspomaga organizm w stanie wyczerpania nerwowego. Miód gryczany, dzięki swojej zawartości żelaza, świetnie sprawdza się także przy leczeniu niedokrwistości. Korzystnie wpływa też na wzrok, słuch, oraz pamięć. Regeneruje skórę, dodaje jej blasku, jest doskonałym antyoksydantem, który zapobiega starzeniu się skóry. Łagodzi też objawy trądziku. Ma również wysoką zawartość magnezu i witaminy C.


Waga: 400g

Dostępność: W magazynie

20,00 zł
Opis produktu

    Szczegóły

    Miód Gryczany

    Cechuje go lekko ostry, piekący smak. Z powodzeniem można używać go przy chorobach układu krążenia, miażdżycy, oraz chorobach wątroby. Zawiera dużą ilość magnezu, która wspomaga organizm w stanie wyczerpania nerwowego. Miód gryczany, dzięki swojej zawartości żelaza, świetnie sprawdza się także przy leczeniu niedokrwistości. Korzystnie wpływa też na wzrok, słuch, oraz pamięć. Regeneruje skórę, dodaje jej blasku, jest doskonałym antyoksydantem, który zapobiega starzeniu się skóry. Łagodzi też objawy trądziku. Ma również wysoką zawartość magnezu i witaminy C.

    Przechowywanie: Odpowiednie przechowywanie miodu jest niesamowicie ważne, ponieważ od tego zależy zachowanie jego właściwości. Miód jest produktem naturalnym i mimo, iż oczywiście prawdą jest, że posiada nieograniczony termin ważności, należy przestrzegać paru wskazówek, aby pod wpływem złego przechowywania nie tracił swoich cennych właściwości.

    Miód powinno przechowywać się w temperaturze nieprzekraczającej 20 stopni Celsjusza(idealna temperatura to 8-10 stopni), szczelnie zamknięty, w suchym miejscu. Jeśli temperatura przekroczy ten dopuszczalny próg, będziemy mogli zaobserwować niepożądane procesy które zaczną zachodzić w naszym miodzie. Jego barwa zacznie przybierać ciemniejszy odcień, a miód powoli zacznie zatracać swoje właściwości. Między 17, a 18 stopniem Celsjusza miód zacznie przybierać formę krupca (skrystalizowana, stała forma miodu), natomiast przy około 25-35 stopniach wzrośnie aktywność enzymów, wstrzyma się krystalizacja, a w razie zbytniego rozrzedzenia (patoka- stan płynny miodu) może dojść do fermentacji. Jeśli natomiast temperatura będzie wynosić poniżej 0, proces krystalizacji ulegnie zatrzymaniu.

    Przepis na "Boski nektar": Najlepszą kurację zafundujemy sobie, jeśli do ½ szklanki ciepłej wody dodamy łyżeczkę miodu, a powstały roztwór zostawimy na noc. Temperatura oddziałuje na naszą mieszankę i wydziela się „woda utleniona” która jest panaceum na grzyby, pierwotniaki i bakterie. Powstawanie tego związku zwiększa się o 200 razy, w zestawieniu z miodem stałym. Tak powstałą mieszankę najlepiej wypijać co dzień rano przed posiłkiem.

    Zastosowanie w kuchni: Miód, oprócz swoich cennych właściwości zdrowotnych, może pochwalić się także niezastąpionym smakiem, dlatego w kuchni jest bardzo uniwersalnym dodatkiem. Dla przykładu, z powodzeniem można dodać go do:

    -Wszelkiego rodzaju napojów, od kawy i herbaty, po nalewki i likery;
    -Pieczywa;
    -Deserów;
    -Sosów i marynat;
    -Sałatek
    -Mięsa;
    -Wypieków;
    -Sera białego;

CMS tab
Ustawienia ciasteczek