Witamy na stronie Sekret Smakosza
(pusty) - 0,00 zł

Nie masz produktów w koszyku.

section

Miód Akacjowy Zoom

Miód Akacjowy

Miód Akacjowy


Właściwości: Świetnie sprawdzi się u osób, które lubią słodycze, gdyż jego smak można opisać jako bardzo słodki. Jego właściwości lecznicze wykorzystywane są od wielu pokoleń. Polecany jest osobom ze skłonnością do przeziębień, osobom wykonującym ciężkie prace fizyczne, oraz sportowcom. Zaleca się stosowanie go przy problemach z układem pokarmowym, gdyż chroni ścianki żołądka i dwunastnicy przed powstawanie wrzodów. Wykazuje się również działaniem moczopędnym i oczyszczającym nasz organizm z toksyn. Zalecany jest także przy leczeniu infekcji dróg oddechowych, gdyż wzmacnia i regeneruje błony śluzowe gardła, jamy ustnej i żołądka. Ma również zastosowanie w chorobach nerek i przyśpiesza regenerację tkanki przy nadżerkach. Może być stosowany jako maseczka do twarzy, lub włosów, ponieważ wykazuje właściwości nawilżające i odżywiające.


Waga: 400g

Dostępność: W magazynie

26,90 zł
Opis produktu

    Szczegóły

    Miód Akacjowy

    Właściwości: Świetnie sprawdzi się u osób, które lubią słodycze, gdyż jego smak można opisać jako bardzo słodki. Jego właściwości lecznicze wykorzystywane są od wielu pokoleń. Polecany jest osobom ze skłonnością do przeziębień, osobom wykonującym ciężkie prace fizyczne, oraz sportowcom. Zaleca się stosowanie go przy problemach z układem pokarmowym, gdyż chroni ścianki żołądka i dwunastnicy przed powstawanie wrzodów. Wykazuje się również działaniem moczopędnym i oczyszczającym nasz organizm z toksyn. Zalecany jest także przy leczeniu infekcji dróg oddechowych, gdyż wzmacnia i regeneruje błony śluzowe gardła, jamy ustnej i żołądka. Ma również zastosowanie w chorobach nerek i przyśpiesza regenerację tkanki przy nadżerkach. Może być stosowany jako maseczka do twarzy, lub włosów, ponieważ wykazuje właściwości nawilżające i odżywiające.

    Przechowywanie: Odpowiednie przechowywanie miodu jest niesamowicie ważne, ponieważ od tego zależy zachowanie jego właściwości. Miód jest produktem naturalnym i mimo, iż oczywiście prawdą jest, że posiada nieograniczony termin ważności, należy przestrzegać paru wskazówek, aby pod wpływem złego przechowywania nie tracił swoich cennych właściwości.

    Miód powinno przechowywać się w temperaturze nieprzekraczającej 20 stopni Celsjusza(idealna temperatura to 8-10 stopni), szczelnie zamknięty, w suchym miejscu. Jeśli temperatura przekroczy ten dopuszczalny próg, będziemy mogli zaobserwować niepożądane procesy które zaczną zachodzić w naszym miodzie. Jego barwa zacznie przybierać ciemniejszy odcień, a miód powoli zacznie zatracać swoje właściwości. Między 17, a 18 stopniem Celsjusza miód zacznie przybierać formę krupca (skrystalizowana, stała forma miodu), natomiast przy około 25-35 stopniach wzrośnie aktywność enzymów, wstrzyma się krystalizacja, a w razie zbytniego rozrzedzenia (patoka- stan płynny miodu) może dojść do fermentacji. Jeśli natomiast temperatura będzie wynosić poniżej 0, proces krystalizacji ulegnie zatrzymaniu.

    Przepis na "Boski nektar": Najlepszą kurację zafundujemy sobie, jeśli do ½ szklanki ciepłej wody dodamy łyżeczkę miodu, a powstały roztwór zostawimy na noc. Temperatura oddziałuje na naszą mieszankę i wydziela się „woda utleniona” która jest panaceum na grzyby, pierwotniaki i bakterie. Powstawanie tego związku zwiększa się o 200 razy, w zestawieniu z miodem stałym. Tak powstałą mieszankę najlepiej wypijać co dzień rano przed posiłkiem.

    Zastosowanie w kuchni: Miód, oprócz swoich cennych właściwości zdrowotnych, może pochwalić się także niezastąpionym smakiem, dlatego w kuchni jest bardzo uniwersalnym dodatkiem. Dla przykładu, z powodzeniem można dodać go do:

    -Wszelkiego rodzaju napojów, od kawy i herbaty, po nalewki i likery;
    -Pieczywa;
    -Deserów;
    -Sosów i marynat;
    -Sałatek
    -Mięsa;
    -Wypieków;
    -Sera białego;

CMS tab
Ustawienia ciasteczek